Secretele din florarie, influenta apei

La desfasurarea normala a metabolismului plantelor floricole si apa joaca un rol important, pe langa temperatura, lumina si nutritie. Mediul edafic in care traiesc radacinile, precum si atmosfera pentru sistemul aerian al plantelor trebuie sa aiba un continut optim de apa pentru ca ciclul biologic sa se desfasoare normal. Acest continut in apa variaza in functie de cerintele speciei, soiului, de modul de cultura, starea de sanatate a plantei, de perioada de repaus ( Begonia tuberhybrida, Gloxinia, Hydrangea, bulboasele si plantele cu rizomi dupa pierderea frunzelor se uda foarte rar, astfel incat san u-si piarda total turgescenta partile subterane), de cerintele fiecarei faze de crestere si dezvoltare de-a lungul ciclului anual de vegetatie.

Plantele din florarie la ghivece consuma mai multa apa decat cele cultivate la sol, cu exceptia primelor zile de plantare, cand radacinile nu au patruns inca in pamant si cand consumul de apa este mai mic.

Plantele suculente cer o cantitate foarte mica de apa, pe cand plantele provenite din regiunile ecuatoriale sau ferigile, coniferele, Calla, Cyperus cer o cantitate mare de apa.

Cantitati optime de apa sunt cerute si de seminte in faza de formare si crestere, iar in faza de maturitate pretentiile pentru apa scad.
Nevoia de apa se resimte odata cu germinarea semintelor sau cu inradacinarea butasilor si sporeste pe masura cresterii vegetative, pana aproape de inflorire, ca apoi sa scada.

Absorbtia apei din sol a plantei este in stransa legatura cu starea acesteia, cu textura solului, concentratia sarurilor din sol si cu temperature. Surplusul de apa din sol, ca si lipsa apei,sunt la fel de daunatoare. Surplusul de apa elimina oxigenul din sol si duce la acidifierea lui, cauzand putrezirea radacinilor, iar lipsa ei duce la ofilirea si chiar moartea florii.

Temperatura scazuta influenteaza negativ absorbtia apei din sol, producand setea fiziologica, indiferent de temperatura si umiditatea aerului. In afara de umiditatea solului, pentru dezvoltarea normala a plantei este importanta si umiditatea atmosferica. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie in echilibru cu umiditatea solului si din planta, deoarece o atmosfera foarte uscata duce la intensificarea transpiratiei si la ofilirea plantei, la intensificarea atacului de catre acarieni,iar o atmosfera prea umeda favorizeaza atacul ciupercilor. Majoritatea plantelor de apartament decorative prin frunze pretind o umiditate relativa a aerului de 75%) bromeliaceele, araceele, palmierii, unele ferigi etc.). Speciile epifite necesita in medie 85% umiditate atmosfetica.

Plantele aflate in perioada formarii semintelor, in general, au nevoie de o atmosfera mai uscata.

Trebuie sa existe permanent o corelatie intre temperatura si umiditatea atmosferica. Umiditatea se poate regla prin aerisiri repetate, stropirea si pulverizarea plantelor. Pentru imagini cu buchete de mireasa din flori de liliac accesati site-ul florariei Flora Lux Mariaj aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − one =