Cum poti combate purecii care apar la plantele de ghiveci

Uneori plantele de ghiveci sunt invadate de mici insecte care dauneaza sanatatii plantelor tale de ghiveci. Cei mai des intalniti sunt acei pureci mici si albi care se localizeaza pe frunzele plantelor tale si de care… nu te poti debarasa prea usor. Iata cateva metode prin care poti scapa de ei:

Daca sunt pureci albi, asemanatori celor care apar la fuchsia (cercelusi), exista o metoda simpla pentru a scapa de ei: iei ghiveciul, il intorci cu fundul in sus si scufunzi planta cu totul intr-o galeata cu apa (care trebuie sa aiba temperatura mediului, sa nu fie prea rece) si o lasi asa 3-5 minute. Ca sa nu cada pamantul din ghiveci, foloseste doua scandurele pe care sa le pui deasupra ghiveciului, pe langa tulpina plantei. Ele iti vor folosi si ca sa lasi planta in apa fara sa fie nevoie sa o tii cu mainile.

Mai exista si alte metode la indemana:
– stropirea cu apa in care a stat la macerat tutun;
– stropirea cu un amestec format din 1 l apa , 50 ml alcool si 10 picaturi de detergent obisnuit de vase.
O metoda ar fi sa indepartezi cati poti, scufundarea in apa este o solutie, dar probabil nu vei scapa de toti. Dupa ce scoti planta din apa va trebui sa folosesti un insecticid cu care sa stropesti atat planta, cat si pamantul. Va trebui sa mergi la o farmacie fitosanitara.

Impotriva insectelor se folosesc TRATAMENTE, indiferent la ce plante apar. Substantele pentru daunatorii din acest caz sunt insecticide precum „Decis” sau „Fastac”, pe care le gasesti in farmaciile fitosanitare. Este bine sa te sfatuiesti cu o persoana specializata despre dozarea acestora, suplimentar fata de instructiunile de pe eticheta produsului. De obicei aceste substante se gasesc la fiole si se pulverizeaza pe frunzele plantelor (cu pulverizatorul) la intervale de aproximativ 2 saptamani.

Se poate scapa de pureci si chiar de paianjenii micuti cu un insecticid/fungicid universal numit „PerfectPlant” pe care-l poti gasi chiar si in florarii. Produsul este recomandat deoarece a fost testat pe diverse plante, inclusiv pe mimoza, care e foarte sensibila, si, pe langa rezultatele excelente, nu a afectat deloc florile.

Recomandare: operatiunile de stropire sau pulverizare cu insecticid sau fungicid este bine sa le faci pe balconul cu geamurile larg deschise si sa lasi planta la aerisit.

2 thoughts on “Cum poti combate purecii care apar la plantele de ghiveci

  1. Maria says:

    Buna ziua! Am mai multe plante de apartament si la suprafata pamantului sunt multi gindaci(pureci) albi foarte mici. Le-am stropit cu remedii naturiste si nu a avut efect. Am dat o data cu Mospilan si sunt tot acolo. Stiti cumva o solutie mai buna? Multumesc

    • Daniela says:

      Recomandarea noastra este de a schimba pamantul din ghiveci …atentie si la udare,gandaceii apar si din cauza udarii in exces

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *